Πολλά ερωτηματικά, ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας με την απόφασή του να μην επιτρέψει στις κάμερες να καταγράψουν τον εμβολιασμό του.

Προφανώς, δεν ήταν κάποια απόφασή του «κατά της επικοινωνιακής εκμετάλλευσης του θέματος». Ηταν άλλωστε γνωστό και στον ίδιο ότι όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε., πρωθυπουργοί και αρχηγοί αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμβολιάστηκαν on camera, για να συμμετάσχουν στην εκστρατεία υπέρ του εμβολίου.

Προφανώς δεν ήταν ούτε ένδειξη σεμνότητας, καθώς ο κ. Τσίπρας έχει δώσει σαφές δείγμα γραφής υπέρ της έκθεσής του στον τηλεοπτικό φακό για σημαντική ή ασήμαντη αφορμή.

Η εμμονή του στους υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης με επίκεντρο τον εμβολιασμό έδωσε μία απάντηση. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί, όπως κάνει σχεδόν σε κάθε μείζον ζήτημα, να συνομιλεί με πολλά κοινά. Σε αυτήν την περίπτωση προσπαθεί να συνομιλήσει και με τους πολλούς που είναι υπέρ του εμβολίου, αλλά και με τους λίγους που είναι κατά.

Χθες, ο κ. Τσίπρας τα έβαλε με τον κυβερνητικό προσωπικό που εμβολιάστηκε. Χαρακτήρισε «επιτελικό ρουσφέτι» και όχι συμβολική κίνηση τον εμβολιασμό 45 κυβερνητικών στελεχών, ενώ συνέχισε με μία σειρά ψεμάτων γύρω από τον εμβολιασμό, επιμένοντας στον λαϊκισμό.

«Οι ουρές υπουργών και γενικών γραμματέων για μία selfie με το εμβόλιο, την ώρα που αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής και ενώ οι πολίτες θα περιμένουν τη σειρά τους ως και το τέλος καλοκαιριού για να εμβολιαστούν, δεν είναι συμβολική κίνηση αλλά επιτελικό ρουσφέτι.

Κάποιος να τους ενημερώσει πως δεν υπάρχει εμβόλιο ειδικά για τους “άριστους”» είπε χθες. Είπε ακόμα ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που υποσχόταν 2.000.000 εμβόλια τον μήνα, για να λάβει τελικά λιγότερα από 100.000 τον Δεκέμβρη, έχει μετατρέψει τον εμβολιασμό σε επικοινωνιακό σόου».

Πρόσθεσε ότι «όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν πως η ανοσία στον κορονοϊό από τον εμβολιασμό δεν θα έρθει πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο» και πως αυτό «το αναγνωρίζουν όλοι, εκτός από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που συνεχίζει να αρνείται τα αυτονόητα: Ενίσχυση του ΕΣΥ, μόνιμες προσλήψεις γιατρών και δωρεάν μαζικά τεστ για τους πολίτες». Κα κατέληξε: «Με 4.672 ανθρώπινες απώλειες από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων οι 4.046 τους τελευταίους δύο μήνες, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να πει πως δεν γνώριζε».

Για γέλια…

«Ξέρουμε ότι ο κ. Τσίπρας έχει αλλεργία στην αλήθεια και στις θετικές ειδήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης πουλάει ελπίδα, λέγοντας δήθεν ότι έχει εξασφαλίσει -και μάλιστα δωρεάν- ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί», δήλωνε στις 2 Νοεμβρίου 2020.

Χθες κ. Τσίπρας εμβολιάστηκε λοιπόν από ένα εμβόλιο που ούτε έχει ανακαλυφθεί, ούτε έχει εξασφαλιστεί», απάντησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε: «Θα ήταν για γέλια, αν δεν επρόκειτο για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής». Και έδωσε απαντήσεις για όλα τα… μισά ψέματα:

«Η έλευση του εμβολίου είναι κατάκτηση της επιστήμης που προσφέρει ελπίδα σε όλη την ανθρωπότητα. Ο εμβολιασμός είναι ένα μεγάλο εθνικό εγχείρημα στο οποίο δεν χωρά η μικροκομματική μιζέρια. Η Ελλάδα θα λάβει τις δόσεις που τις αντιστοιχούν με βάση τον πληθυσμό της, όπως και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα λάβουμε 429.000 δόσεις και θα εμβολιαστούν περίπου 215 χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ανάμεσά τους και 126 πρόσωπα της πρώτης γραμμής, απολύτως κρίσιμα για τη λειτουργία της κυβέρνησης και τη συνέχεια του κράτους. Τον ενοχλεί αυτό τον κ. Τσίπρα, γιατί επενδύει στην καταστροφή».

Σε ό,τι αφορά τις δόσεις του εμβολίου που θα έρθουν στην Ελλάδα, ο κ. Πέτσας σημείωσε: «Επίσης, κανένας από την κυβέρνηση δεν είπε ποτέ ότι στα τέλη Δεκεμβρίου θα έρθουν 2 εκατομμύρια εμβόλια. Αυτό που λέχθηκε -και προσποιείται ότι δεν άκουσε ο κ. Τσίπρας- είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός και οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα, με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, να εμβολιάζουν 2 εκατομμύρια συμπολίτες μας τον μήνα».

Και κατέληξε: «Αφήνουμε πίσω στον μικρόκοσμό του τον κ. Τσίπρα. ΑΑλλωστε, εμβόλιο για τον κορονοϊό έκανε, όχι για τον λαϊκισμό».

Εντωμεταξύ χθες ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκαν ένα διπλό χτύπημα από το Κίνημα Αλλαγής με το οποίο επιχειρούν να πείσουν ότι βρίσκονται σε διάλογο για μελλοντική συνεργασία.

Πρώτος ο Αντρίκος Παπανδρέου, που δικαιώθηκε χθες τελεσίδικα στη 10ετή διαμάχη του με τον Πάνο Καμμένο για την περίφημη υπόθεση των CDS, «κάρφωσε» την επιλογή του κ. Τσίπρα να συγκυβερνήσει με τον κ. Καμμένο για τέσσερα χρόνια, δηλώνοντας ότι «χάρη στο ψέμα των CDS κάποιοι έγιναν υπουργοί και συγκυβερνήτες».

Δεύτερος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος πέραν του κ. Καμμένου επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ για τη σιωπή του όσο ο κ. Καμμένος συκοφαντούσε την οικογένεια Παπανδρέου. Επιεικής ο κ. Χρηστίδης και με κοντή μνήμη εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη ξέχασαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση το 2012 απειλούσε ότι ανάμεσα σε άλλες υποθέσεις όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη Siemens ή η σύναψη του μνημονίου, θα έκανε εξεταστική επιτροπή όταν θα γινόταν κυβέρνηση και για την υπόθεση των CDS.

Υιοθετώντας πλήρως από τότε όσα έλεγε ο Πάνος Καμμένος εναντίον του Αντρίκου Παπανδρέου.

Τέλος, χτύπημα ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε και για τις καταγγελίες του κατά της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, καθώς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (ρ/σ North 98) δήλωσε:

«Η καμπάνια είναι χρήσιμη, αρκεί να εξυπηρετεί το στόχο της ενημέρωσης των πολιτών, αντιμετώπισης των fake news και της εύλογης αγωνίας των πολιτών, σχετικά με τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας».