Αγορά Ακινήτων: Μειωμένες τιμές έως και 55% στην αγορά χειμερινής εξοχικής κατοικίας δημιουργούν «ευκαιρίες» στην αγορά για όσους θέλουν ένα ακίνητο σε χειμερινό προορισμό κοντά στην Αθήνα. Έμπειροι αναλυτές βλέπουν τις τιμές να υποχωρούν από τις πιέσεις της πανδημίας, όμως δεδομένης της παροδικότητας του φαινομένου, η ανάκαμψη των επόμενων ετών μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη σε όσους έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν νωρίς. Προς το παρόν, σύμφωνα με έρευνα της GEOAXIS, της πρώτης πιστοποιημένης εταιρίας εκτιμήσεων ακινήτων στην Ελλάδα, η καθοδική πορεία στις αξίες χειμερινής εξοχικής κατοικίας στα πλέον δημοφιλή τουριστικά θέρετρα στη χώρα μας συνεχίζεται.

Ο χάρτης

Καταγράφεται μικρή αύξηση των ζητούμενων τιμών πώλησης χειμερινών εξοχικών κατοικιών μόνο για τα Τρίκαλα Κορινθίας, της τάξεως του 6%, και μείωση για την Αράχοβα, το Καρπενήσι και τον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας μέσης τάξης του 10,4%. Αναλυτικότερα, στην Αράχοβα από 1.615 ευρώ/τ.μ. το 2020, η ζητούμενη τιμή κυμαίνεται σήμερα στα 1.488 ευρώ/τ.μ. (-8,0%), στον Αγιο Αθανάσιο Πέλλας από 1.114 ευρώ/τ.μ. το 2020 στα 1.103 ευρώ/τ.μ. (-1,0%), στο Καρπενήσι από 1.275 ευρώ/τ.μ. το 2020 στα 990 ευρώ/τ.μ. (-22%) και στα Τρίκαλα Κορινθίας από 1.112 ευρώ/τ.μ. το 2020 στα 1.182 ευρώ/τ.μ. (+6,0%). Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει ο Αγιος Αθανάσιος, όπου από 3.301 ευρώ/τ.μ. το 2008 η αξία κυμαίνεται σήμερα στα 1.103 ευρώ/τ.μ. (-67%) και ακολουθούν το Καρπενήσι από 2.308 ευρώ/τ.μ. το 2008, σήμερα στα 990 ευρώ/τ.μ. (-57%), η Αράχοβα από 3.000 ευρώ/τ.μ. το 2008 σήμερα στα 1.488 ευρώ/τ.μ. (-50%) και τέλος τα Τρίκαλα Κορινθίας από 2.250 ευρώ/τ.μ. το 2008 σήμερα στα 1.182 ευρώ/τ.μ. (-47%).

Μέχρι και πριν από την πανδημία, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό κατοικιών εισήλθε σε πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης. Από τον Μάρτιο 2019 και μετά η τάση βαίνει δραστικά μειούμενη, αν και το 2021 φάνηκαν νέα σημάδια αύξησης της προσφοράς. Η Αράχοβα έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά ακριβή κατηγορία, η οποία διαφοροποιείται απόλυτα από τις υπόλοιπες περιοχές.

Η ζήτηση έχει υποχωρήσει σε ανησυχητικά επίπεδα, κυρίως στο Καρπενήσι και στον Αγιο Αθανάσιο, καθώς η πλειονότητα των αγοραστών προέρχεται πλέον από την Ελλάδα, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι, συνεχώς μειούμενο, αφορά σε funds και στην απόκτηση Χρυσής Visa. Τα Τρίκαλα Κορινθίας, λόγω της μικρής απόστασης από την Αθήνα, φαίνεται να αντιστέκονται στη μεγάλη μείωση των αξιών. Η προσφορά βαίνει αυξανόμενη, καθώς όλο και περισσότερα ακίνητα βρίσκονται στις ίδιες αγγελίες πάνω από 12 μήνες, ενώ αυξάνεται ο βαθμός κενότητας, λόγω αδυναμίας ανανέωσης μισθώσεων με τη σεζόν.

Πρέσινγκ…

Η εξάπλωση του κορονοϊού έχει επιδράσει παγκοσμίως στην οικονομία και στις αγορές. Η αβεβαιότητα αναφορικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις στην εγχώρια και την παγκόσμια οικονομία διαμορφώνει νέες συνθήκες, με ενδεχομένως σημαντικές, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, επιδράσεις στην αγορά ακινήτων, δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της αγοράς από τον τουρισμό και από άλλους επιμέρους κλάδους της οικονομίας. Με βάση αυτά αναμένεται ότι κατά τους επόμενους μήνες οι τιμές των ακινήτων θα δεχθούν πιέσεις. Η ταχύτητα της αποκατάστασης της επενδυτικής ζήτησης από το εξωτερικό και της βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα επαναφοράς της ομαλότητας.