Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, η εφαρμογή ιχνηλάτησης κρουσμάτων που χρησιμοποιείται στην Αγγλία συμβούλευσε 1,6 εκατ. ανθρώπους να μπουν σε καραντίνα.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή ειδοποιεί τους χρήστες όταν έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο ή/και πιθανό κρούσμα, ώστε να μείνουν σε καραντίνα μέχρι νεωτέρας (δηλ. μέχρι και οι ίδιοι να ελεγχθούν ως πιθανοί φορείς του κορονοϊού). Επιπλέον, η εφαρμογή καταγράφει όσους ελέγχονται θετικοί, παροτρύνοντάς τους επίσης ώστε να απομονωθούν από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση, μέσα στην εβδομάδα από την πρώτη έως τις 7 Ιουλίου, περίπου 337.695 άνθρωποι έλαβαν ειδοποίηση από την εφαρμογή, ώστε να μπουν σε καραντίνα και να ελεγχθούν για κορονοϊό, έχοντας έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Την ίδια περίοδο, 520.194 άνθρωποι έλαβαν σύσταση για καραντίνα και τεστ από την εφαρμογή, καθώς βρέθηκαν σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων με κάποιο πιθανό κρούσμα.

Οι επιβεβαιωμένοι φορείς του ιού, που βρίσκονταν σε καραντίνα εκείνη την εβδομάδα, ανέρχονταν στους 194.005. Τα παιδιά, τέλος, που μπήκαν σε καραντίνα  λόγω κρούσματος στον κοινωνικό τους περίγυρο ανήλθαν στα 624.000, για την περίοδο από τις 2 έως τις 8 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει πως, για μια εβδομάδα στις αρχές του Ιουλίου, 1.675.894 άνθρωποι έμειναν- ή όφειλαν να μείνουν- σε καραντίνα.

Μια εβδομάδα πριν, ο αριθμός αυτός έφτανε τους 1.206.612 ανθρώπους, υποδεικνύοντας ότι, από τα τέλη Ιουνίου έως και τις αρχές του Ιουλίου, τα κρούσματα και οι πιθανοί φορείς του κορονοϊού στην Αγγλία ανέβηκαν σημαντικά. Η άνοδος αυτή αποδόθηκε από αρκετούς στη χαλάρωση των μέτρων αλλά και στη διοργάνωση του Euro 2020, που είδε πολλούς Άγγλους πολίτες να συνωστίζονται τόσο σε εξωτερικούς, όσο και εσωτερικούς χώρους, για να παρακολουθήσουν το αθλητικό γεγονός.

Παρόλο που οι Άγγλοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως σε ποσοστό 67,1%, η σχεδόν ολοκληρωτική κατάργηση των περιορισμών αποτελεί εμπόδιο για την αποτελεσματική αναχαίτιση της διασποράς του ιού στο εσωτερικό της χώρας. Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, η περιορισμένη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ που παρατηρείται εσχάτως στην Αγγλία, κυρίως λόγω της έλλειψης και μη άμεσης διαθεσιμότητάς τους σε μια υπολογίσιμη μερίδα του κοινού.

Από τη Δευτέρα αναμένεται η πλήρης κατάργηση των υγειονομικών περιορισμών στην Αγγλία, πλέον και επισήμως, με τους Άγγλους να «πετάνε» τις μάσκες σε όλους, σχεδόν, τους χώρους. Δεδομένης, ωστόσο, της τρέχουσας κατάστασης, οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα κρούσματα μπορεί πολύ σύντομα να φτάσουν τα 50.000 ανά ημέρα. Την Πέμπτη, 15 Ιουλίου, τα ημερήσια κρούσματα έφθασαν τα 48.553, ξεπερνώντας κάθε άλλο «ρεκόρ» που σημειώθηκε από τα μέσα του Ιανουαρίου του 2021 και έπειτα.

Πέραν των εμβολιασμών, σημαντικό «εργαλείο» για τον περιορισμό μιας έξαρσης των κρουσμάτων θεωρείται η εφαρμογή ιχνηλάτησης, η οποία κατάφερε, σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας, να «προλάβει» 600.000 κρούσματα και 8.000 θανάτους, για την περίοδο ανάμεσα στον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020. Παρόλο που η εφαρμογή επρόκειτο να «χαλαρώσει» περί τα μέσα Αυγούστου, ώστε να μην ειδοποιεί με το παραμικρό τους πλήρως εμβολιασμένους, η κυβέρνηση προβληματίζεται για το πώς αυτό θα μπορούσε να συμβεί με τον λιγότερο…καταστροφικό τρόπο, δεδομένης της κατάστασης.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή δεν μπορεί να «αναγκάσει» κανέναν να παραμείνει σε απομόνωση, προστατεύοντας τον εαυτό του και τους γύρω του. Όπως δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Υγείας: «Η εφαρμογή κάνει αυτό, το οποίο σχεδιάστηκε να κάνει- Ειδοποιεί τις επαφές των κρουσμάτων που κινδυνεύουν και τις ενημερώνει ότι θα πρέπει να απομονωθούν. Καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να ανεβαίνουν, είναι ζωτικής σημασίας το να καταλαβαίνουν οι άνθρωποι το ρίσκο για τους ίδιους και τον περίγυρό τους, ώστε να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις».