Η απόφαση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ληφθεί. Εντός του 2022, το οποίο δεν θα είναι χρονιά εκλογών, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την αύξηση των μισθών.

Αν δεν υπάρξει κάποια εντελώς απρόβλεπτη και ανατρεπτική εξέλιξη, θεωρείται δεδομένο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα φέρει πιο νωρίς την αύξηση των μισθών. Την εξέλιξη αυτή την έχει υπαινιχθεί ο Κ. Μητσοτάκης και την έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ομως πλησιάζοντας προς το τέλος της χρονιάς γίνεται πιο ξεκάθαρη η εικόνα της οικονομίας, αλλά και της ανάπτυξης, η οποία αναμένεται να είναι σαφώς μεγαλύτερη του 5,9%.

 Δημοσιονομικός χώρος

Δημιουργείται έτσι ο δημοσιονομικός χώρος ώστε η κυβέρνηση να επιστρέψει στους πολίτες ακόμα μεγαλύτερο μέρισμα από την ανάπτυξη της οικονομίας και τον νέο πλούτο που δημιουργεί.

Παρότι οι ισχυρές ενδείξεις υπήρχαν από τότε που ο Κ. Μητσοτάκης πήγε στη ΔΕΘ, απέφυγε να πει οτιδήποτε, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι κάνει παροχολογία και μπαίνει σε ανταγωνισμό με τα… λεφτόδεντρα του Αλ. Τσίπρα. Αντιθέτως τα δεδομένα των τελευταίων ημερών (εξαιρετική πορεία του τουρισμού, αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, ώστε να ριφθεί ο κύβος της αύξησης των μισθών. Και μάλιστα αρκετούς μήνες πριν από τον αρχικό σχεδιασμό. Οι πληροφορίες τοποθετούσαν την αύξηση των μισθών προς το τέλος του 2022. Οι αναθεωρημένες σκέψεις του Μ. Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών φέρνουν αυτή την εξέλιξη μερικούς μήνες νωρίτερα. Ο ακριβής χρόνος δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους συνεργάτες του ότι θέλει «στέρεα και καλά σχεδιασμένα βήματα», το οποία δεν θα οδηγήσουν σε αναδιπλώσεις.

Η επικείμενη αύξηση των μισθών μαζί με τη μείωση των εισφορών, της φορολογικής μείωσης και της μείωσης του ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει ένα σημαντικό «άθροισμα» το οποίο θα γίνει έντονα αισθητό στην τσέπη του πολίτη. Παράλληλα αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω το πακέτο για τη στήριξη των νέων, που έχει εξαγγελθεί. Ενώ στόχος της κυβέρνησης προκειμένου να ενισχυθεί και εσωτερικά η ανάπτυξη, είναι να δοθεί η δυνατότητα στις «μικρές επιχειρήσεις να γίνουν μεσαίες και οι μεσαίες να γίνουν μεγαλύτερες».

Πηγές του Μ. Μαξίμου τονίζουν ότι βασικό μέλημα σε αυτή την αναπτυξιακή πορεία η οποία «γεννά» κοινωνικό μέρισμα, είναι η κατά προτεραιότητα στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και εργαζομένων. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρωθυπουργού, «η Ν.Δ. είναι και παραμένει ένα λαϊκό κόμμα» αποκρούοντας την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει πολιτική «για τους λίγους», αλλά προσδίδοντας και πολιτικά χαρακτηριστικά στον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό. Στις 4 Οκτωβρίου, που είναι και τα γενέθλια της Ν.Δ., οι πληροφορίες λένε ότι θα τονιστεί ιδιαίτερα ο λαϊκός χαρακτήρας του κόμματος. Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του γνωρίζουν και «δεν ξεχνούν» -όπως λένε- ότι η ραχοκοκαλιά της Ν.Δ. είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ταξιτζήδες και οι περιπτερούχοι κ.λπ.

Ποιοτικές διαφορές

Αυτή η «κρίσιμη υπενθύμιση» εναρμονίζεται και με το γεγονός ότι η Ν.Δ. είναι μια κυβέρνηση των πολλών καθώς έχει ψηφιστεί από το 40% του ελληνικού λαού, αλλά και αποδομεί την αμήχανη και στερεοτυπική κριτική του Αλ. Τσίπρα για «κυβέρνηση των ελίτ». Και αποτελεί ίσως και την πιο πολιτική απάντηση -μαζί με τη διαρκή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών- απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία καταφανώς πια αδυνατεί να παράγει πολιτική ή έστω να σκιαγραφήσει μια «εναλλακτική διακυβέρνηση». Παράλληλα, η συνέπεια του Κ. Μητσοτάκη στη δέσμευσή του προς τη μεσαία τάξη ότι θα της «επιστρέψει ό,τι της πήρε ο Τσίπρας» δυσχεραίνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος απευθύνεται πλέον σε ένα διαρκώς μειούμενο ακροατήριο και του μιλά με σκόπιμη ασάφεια και αοριστία.

ΤΟ «ΤΑΜΕΙΟ» ΤΗΣ ΔΕΘ

Κάνοντας ταμείο μετά τις εμφανίσεις και του Κ. Μητσοτάκη και του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ το Μ. Μαξίμου καταλήγει στις εξής βασικές διαπιστώσεις: 

1 Το πολιτικό τοπίο δεν έχει αλλάξει και η πολιτική κυριαρχία του Κ. Μητσοτάκη παραμένει ισχυρή παρά τη φθορά της κυβέρνησης λόγω των πυρκαγιών και του «φιάσκου Αποστολάκη». Οπως δείχνουν και οι τελευταίες μετρήσεις η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις 10-11 μονάδες κι ένα σημαντικό μέρος της καλοκαιρινής φθοράς έχει αποκατασταθεί μετά την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και τον ανασχηματισμό, ο οποίος σηματοδότησε και την απόδοση ευθυνών.

2 Ο Τσίπρας διέρρηξε κι άλλο τις σχέσεις του με τη μεσαία τάξη χαρακτηρίζοντας «εθνική ανάγκη» την εξόντωσή της επί των ημερών του. Ενώ το πρωτοφανές αλαλούμ που έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ΔΕΘ και με αφορμή το άρθρο του Στ. Κούλογλου, επιβεβαιώνει το βαθύ χάσμα που υπάρχει πλέον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα αυτής της Βαβέλ είναι να καθίσταται όλο και πιο εμφανές ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει θέσει σε προτεραιότητα την προσωπική του ατζέντα με στόχο την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την τύχη και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ.