Βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας το έλλειμμα δεν θα έπρεπε να ξεπεράσει το 0,8 – Ολα θα γίνουν όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό σύστημα, δηλώνει ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών

Η ιταλική κυβέρνηση έστειλε στις Βρυξέλλες το προσχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος. Παρουσιάσθηκε αργά χθες βράδυ παρουσία των αρχηγών των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματτέο Σαλβίνι.

Επιβεβαιώνεται ότι το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού θα φτάσει τα τριάντα επτά δισεκατομμύρια ευρώ και ότι το 2019 το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας θα αγγίξει το 2,4% του ΑΕΠ. Βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας δεν θα έπρεπε να ξεπεράσει το 0,8.

Ο υπουργός οικονομικών Τζοβάνι Τρία όμως προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους και δήλωσε: «Μεθαύριο θα δω στην Ρώμη τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Θα ανταλλάξουμε επιστολές με τις Βρυξέλλες και μπορεί να υπάρξουν παρατηρήσεις, αλλά όλα θα γίνουν όπως προβλέπει το ευρωπαϊκό σύστημα». Ο Τρία, ουσιαστικά, επιχειρεί να καθησυχάσει τις υπόλοιπες χώρες μέλη, ότι η Ιταλία δεν θέλει να γκρεμίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επαναλαμβάνει ότι η λιτότητα αποτελεί παρελθόν και ότι η κυβέρνησή του -σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του προϋπολογισμού- επιθυμεί να ξεκινήσει ανοικτός διάλογος με τις Βρυξέλλες.

Βελτίωση της ποιότητας ζωής «βλέπει» ο Σαλβίνι

Τα Πέντε Αστέρια δηλώνουν ικανοποιημένα για «το εισόδημα του πολίτη» υπέρ των ανέργων και συνταξιούχων. Σύμφωνα με ό,τι αποφασίστηκε, θα πρέπει να αρχίσει να χορηγείται από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο δε Ματτέο Σαλβίνι, επέμεινε στη μείωση της ηλικίας για την σύνταξη. Για ορισμένα επαγγέλματα θα είναι αρκετά εξήντα δυο έτη ηλικίας και τριάντα οκτώ χρόνια με ένσημα. Πρόκειται για το λεγόμενο «συνολικό όριο των εκατό μονάδων». «Δεν κάνουμε θαύματα, αλλά θα βελτιωθεί η ζωή για εκατομμύρια Ιταλούς και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες νέοι θα βρουν δουλειά», επιμένει ο Σαλβίνι.

Τώρα, όμως, όλοι περιμένουν την κρίση των οίκων αξιολόγησης. Η πρώτη θα φτάσει στις 25 του μηνός με τον «έλεγχο» του Standard & Poor’s.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle