Με τους πυρόπληκτους κατοίκους από το Μάτι να αγανακτούν τόσο με όσα άκουγαν όσο και με τη διαδικασία, η οποία ξεκίνησε στις 16.00 και οι δήμαρχοι κατάφεραν να μιλήσουν μετά από τεσσεράμισι ώρες, διεξήχθη χθες η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την τραγωδία των πυρκαγιών της Ανατολικής Αττικής.

Μετά από ένα μήνα και μία αναβολή, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, προσπάθησε να δώσει τις δικές της απαντήσεις για τις ενέργειες της Περιφέρειας, μένοντας πιστή στο δόγμα ότι δεν υπάρχει ευθύνη της Περιφέρειας, ενώ για ακόμα μία φορά «άδειασε» την Πυροσβεστική.

«Η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση απαιτεί, σε κάθε περίπτωση, εισήγηση της Πυροσβεστικής. Κάτι τέτοιο δεν υπήρξε στην περίπτωση της Ανατολικής Αττικής την 23η Ιουλίου», ανέφερε η περιφερειάρχης, με τις συνεντεύξεις των ανώτατων στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος να λένε το ακριβώς αντίθετο.

Σύμφωνα με την κ. Δούρου, 16.50 ενημερώθηκε για τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης, ενώ 17.25 ενημερώθηκε για δεύτερη φωτιά στην Πεντέλη, χωρίς να ξέρουν αν πρόκειται για την ίδια φωτιά ή δεύτερη. Οπως τόνισε πολλές φορές η περιφερειάρχης, δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση για την εικόνα της φωτιάς ούτε για το πού κατευθυνόταν. Στις 18.07 η Πυροσβεστική φαίνεται να ενημέρωσε ότι η φωτιά είναι στον Νέο Βουτζά με κατεύθυνση τη Διώνη, ενώ με την εικόνα που συγκέντρωσε μόνη της η Περιφέρεια στις 18.45 έγινε γνωστό ότι η φωτιά μάλλον πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος. «Δεν είχαμε καμία σοβαρή ενημέρωση», είπε αρκετές φορές η Ρένα Δούρου.

Οταν στην ομιλία της αναφέρθηκε στο θέμα των αυθαιρέτων, αρκετοί πυρόπληκτοι κάτοικοι που ήταν στο αμφιθέατρο άρχισαν να φωνάζουν και να κατηγορούν την περιφερειακή αρχή ότι δεν έπραξε όσα όφειλε. Στο ζήτημα αυτό, αναφέρθηκε και η κάτοικος και πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής κατοίκων στο Μάτι, Βαρβάρα Κασσελούρη, η οποία σημείωσε: «Τι φταίνε οι κάτοικοι που εδώ και δεκαετίες βρίσκονταν τα ακίνητα εκεί και πλήρωσαν στο κράτος όσα όφειλαν; Πληρώσαμε εφορία, τακτοποιήσεις, ΕΝΦΙΑ και τώρα δεν θα αποζημιωθούμε για τα σπίτια μας! Ας μας έλεγαν να φύγουμε από το Μάτι. Ζητώ από το κράτος να με προστατεύει ως πολίτη και ως κάτοικο μιας περιοχής», είπε από το βήμα εμφανώς φορτισμένη.

Παρόντες στη συνεδίαση ήταν και οι δημάρχοι Μαραθώνα, Λαυρεωτικής, Κηφισιάς, Ραφήνας κ.κ. Ηλ. Ψινάκης, Δημ. Λουκάς, Γ. Θωμάκος, Βαγ. Μπουρνούς. Λίγο πριν από τις 21.00 το βράδυ, στο βήμα ανέβηκε ο Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος επέκρινε ότι η συζήτηση ήταν άσκοπη καθώς δεν ακουστήκαν ουσιαστικές λύσεις για τους πυρόπληκτους.
Ο Γ. Σγουρός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη Ρένα Δούρου για σωρεία λαθών και κακών εκτιμήσεων. Τόνισε ότι η Περιφέρεια δεν φαίνεται να αξιολόγησε σωστά τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, σύμφωνα με το δελτίο της Πολιτικής Προστασίας, αν και τα μηνύματα είχαν ληφθεί ήδη από τις πυρκαγιές του 2017, που ήταν οι δεύτερες χειρότερες της δεκαετίας, και ακόμη από τις συνεδριάσεις των συντονιστικών οργάνων ήταν ορατές οι ελλείψεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των δασαρχείων και των δήμων, εξαιτίας της κρατικής υποχρηματοδότησης.

Ακόμη ζήτησε στοιχεία για την επικοινωνία που υπήρξε ανάμεσα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Περιφέρεια Αττικής την 23η Ιουλίου και για το εάν είχε δοθεί εισήγηση εκκένωσης στο Μάτι και, αν ναι, από ποιον, σε ποιον και πότε, προσθέτοντας ότι η σύγκληση του συντονιστικού οργάνου στις 8 το βράδυ, όταν η πυρκαγιά είχε ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο, είναι χαρακτηριστική ένδειξη της ανοργανωσιάς και του αλαλούμ που επικράτησε, καθώς την ίδια ώρα ο κόσμος ήταν εγκλωβισμένος στις παραλίες και αναζητούσε διέξοδο διαφυγής.