Η Κομισιόν ανακοίνωσε πως η Ελλάδα υλοποίησε το σύνολο των προαπαιτουμένων που χρειάζονταν για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα του ESM είναι σε τροχιά ανοίγοντας το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα ενός ποσού απαιτούμενου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης καθώς και ενός ποσού για το χτίσιμο του μαξιλαριού διαθεσίμων, σύμφωνα με την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην έκθεση συμμόρφωσης δεν συμπεριλαμβάνεται η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στην Έκθεση καταγράφεται μια σειρά από κινδύνους που συνεχίζουν  να υφίστανται στην Ελλάδα και επισημαίνεται πως είναι απαραίτητη η «ενισχυμένη εποπτεία» για να διασφαλιστεί η πρόοδος.

Γίνεται σαφής αναφορά στην πλήρη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οικοδομώντας πάνω στις μεταρρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου.

Η Κομισιόν κάνει επίσης σαφές στο κείμενο της ότι το πακέτο πρόσθετων μέτρων της περιόδου 2019-2020 που περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων αξίας 1% του ΑΕΠ και αντίστοιχης αξίας περικοπές στο αφορολόγητο το 2020 θα εφαρμοστούν.

Όσον αφορά τα αντίμετρα, επισημαίνει ότι αναλόγως με την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου θα τεθούν και αυτά σε εφαρμογή. Αναφέρει μάλιστα ότι οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν ως προαπαιτούμενο για την τέταρτη αξιολόγηση ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της δευτερογενούς νομοθεσίας, η οποία συνδέεται με τα μέτρα του 2019, δηλαδή με τη μείωση των συντάξεων.