Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε έγινε σήμερα στο Prater Park της Βιέννης ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που κατάφερε να τρέξει τα 42.195 της διαδρομής του μαραθωνίου, σε λιγότερο από δύο ώρες!

O 34χρονος Κενυάτης που ξεκίνησε την ιστορική διαδρομή του-πρόκληση του «Ineos 1:59 Challenge», στις 09:15 ώρα Ελλάδας, κατάφερε να καλύψει την απόσταση σε 1:159:40, είκοσι δευτερόλεπτα κάτω από τις δύο ώρες, δείχνοντας ότι ο άνθρωπος δεν έχει όρια.

Ένα ρεκόρ που πάντως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει επίσημα ως παγκόσμιο ρεκόρ η IAAF, αφού χρησιμοποίησε «λαγούς» σε διάφορα σημεία της διαδρομής, ενώ επίσης δεν ήταν επίσημη διοργάνωση.

67,3 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ο Κιπτσόγκε, χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο το 2016, κατά την διάρκεια της διαδρομής είχε γύρω του ομάδες από επτά δρομείς (41 συνολικά) που εναλλάσσονταν,προσπαθώντας να του δώσουν ρυθμό αλλά και να τον προστατεύσουν από τον άνεμο.

Σε ορισμένα σημεία υπήρξε βροχή που θα μπορούσε να παρεμποδίσει την προσπάθειά του.

Ο Κενυάτης, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ του μαραθωνίου με 2: 01.39 , από μαραθώνιο του Βερολίνου τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποθεώθηκε από τους φιλάθλους που βρίσκονταν κατά μήκος της διαδρομής των 4,4 γύρων, μήκους 9,6 χιλιομέτρων.

INEOS 1:59 Challenge

@INEOS159

HISTORY IS MADE! ?

For so long, so many thought it was impossible, but @EliudKipchoge becomes the first human to run a sub two-hour marathon.

Προβολή εικόνας στο Twitter
11,4 χιλ. άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ο αγώνας καλύφθηκε μέσω You Tube σε περισσότερες από 200 χώρες.

Να σημειωθεί ότι το 2017 στην ιταλική πίστα της F1 στην Μόντσα, στον αγώνα που διοργάνωσε η εταιρεία NΙΚΕ, έτρεξε την διαδρομή σε 2:00.25, επίδοση που δεν αναγνώρισε βέβαια η IAAF, αφού ο αγώνας διεξήχθη κάτω από ειδικές συνθήκες.

 Κιπτσόγκε:«Την ιστορία την γράψαμε όλοι μαζί, έδειξα στους ανθρώπους ότι δεν υπάρχουν όρια 65 χρόνια μετά τον Μπάνιστερ»

Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε, ο οποίος πριν από τον αγώνα «Ineos 1:59 Challenge» συνέκρινε το επίτευγμα με την…προσγείωση του Νιλ Άρμστρονγκ στο φεγγάρι, δήλωσε ότι αυτό που κατάφερε αποτελεί το μεγαλύτερο ορόσημο του αθλητισμού από τότε που ο Ρότζερ Μπάνιστερ, φοιτητής ιατρικές τότε, έσπασε το φράγμα τεσσάρων λεπτών στο μίλι (1609 μέτρα) το 1954, με χρόνο 3 λεπτά και 59,4 δευτερόλεπτα στην Οξφόρδη.

«Αισθάνομαι καλά, μετά τον Ρότζερ Μπανιστερ χρειάστηκαν άλλα 65 χρόνια για να γραφτεί ιστορία», είπε ο 34χρονος Κενυάτης.

«Την ιστορία την γράψαμε όλοι μαζί. Τώρα έχω κάνει χρόνο λιγότερο από δύο ώρες για να εμπνεύσω άλλους ανθρώπους και να δείξω στον κόσμο ότι κανείς δεν έχει όρια», πρόσθεσε. «Μπορώ να πω ότι είμαι κουρασμένος, ήταν ένας δύσκολος αγώνας. Να θυμόμαστε ότι αυτοί που έτρεχαν μαζί μου είναι από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου, τους εκτιμώ για την σπουδαία δουλειά που έκαναν . Είναι κάτι που σημαίνει πολλά για την Κένυα».

Ο Έλιουντ Κιπτσόγκε έγινε σήμερα στο Prater Park της Βιέννης ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που κατάφερε να τρέξει τα 42.195 της διαδρομής του μαραθωνίου, σε λιγότερο από δύο ώρες!

O 34χρονος Κενυάτης, χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο το 2016 και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ του μαραθωνίου με 2: 01.39 , από μαραθώνιο του Βερολίνου τον περασμένο Σεπτέμβριο, ξεκίνησε την ιστορική διαδρομή στις 09:15 ώρα Ελλάδας και κατάφερε να καλύψει την απόσταση σε 1:159:40, είκοσι δευτερόλεπτα κάτω από τις δύο ώρες.

Ένα ρεκόρ που πάντως δεν πρόκειται να αναγνωρίσει επίσημα ως παγκόσμιο ρεκόρ η IAAF, αφού χρησιμοποίησε «λαγούς» σε διάφορα σημεία της διαδρομής, ενώ επίσης δεν ήταν επίσημη διοργάνωση.

Χιλιάδες στους δρόμους για να πανηγυρίσουν το επίτευγμα του

Χιλιάδες Κενυάτες βγήκαν στους δρόμους του Ελντορέτ, την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, για να πανηγυρίσουν το μοναδικό επίτευγμα του Έλιουντ Κιπτσόγκε. Ο 34χρονος Κενυάτης έγινε σήμερα στο Prater Park της Βιέννης ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που κατάφερε να τρέξει τα 42.195 της διαδρομής του μαραθωνίου, σε λιγότερο από δύο ώρες!

O Κιπτσόγκε, χρυσός Ολυμπιονίκης του Ρίο το 2016 και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ του μαραθωνίου με 2: 01.39 , από μαραθώνιο του Βερολίνου τον περασμένο Σεπτέμβριο, ξεκίνησε την ιστορική διαδρομή στις 09:15 ώρα Ελλάδας και κατάφερε να καλύψει την απόσταση σε 1:159:40, είκοσι δευτερόλεπτα κάτω από τις δύο ώρες.