Το ξεκίνημα της αναμέτρησης ανάμεσα στους «προεδρικούς» και τους 53+, αναμένεται να γίνει την Τρίτη, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι «πυροσβεστικές κινήσεις» με τα τετ α τετ Τσίπρα – Σκουρλέτη και τα non papers δεν έπεισαν και δεν πρόκειται να πείσουν κανέναν πως όλα στον ΣΥΡΙΖΑ βαίνουν καλώς. Το ποιος θα έχει το πάνω χέρι, το ποιος θα διατηρήσει το δικαίωμα να συνδιαμορφώνει εξελίξεις και να συναποφασίζει στον ΣΥΡΙΖΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μεγάλο θέμα για να εξαντλείται στο αν είναι καλές ή όχι οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ στελεχών. Ακόμα και αν αυτοί είναι ο πρόεδρος με το γραμματέα του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας θέλει να γίνει ο νέος Ανδρέας Παπανδρέου. Να ηγηθεί του προοδευτικού πόλου της χώρας με όχημα τον ΣΥΡΙΖΑ και αφού αλώσει το Κίνημα Αλλαγής, να διοικεί χωρίς αμφισβήτηση, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε όργανα και συλλογικότητες και έτσι να επιστρέψει στην εξουσία. «Διαβάζει» το 31,5% των εθνικών εκλογών ως ποσοστό που αναλογεί στον ίδιο και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον στηρίζουν τα περισσότερα κορυφαία στελέχη, περίπου το 70% της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και η κίνηση του Caravel, η κυρίαρχη τάση που συνθέτουν οι παλαιοί «προεδρικοί» με τους νέους «πασοκογενείς» για να αλλάξει αρχές, σύμβολα, ακόμα και όνομα.

Ο κ. Σκουρλέτης εμφανίζεται να εκπροσωπεί τις δυνάμεις που αντιστέκονται στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ του 2020 και αυτός είναι ο λόγος που έχει στοχοποιηθεί από τους «σωματοφύλακες» του κ. Τσίπρα, οι οποίοι τον χαρακτηρίζουν «πολιτικά ανίκανο», του χρεώνουν τις εκλογικές ήττες και τον προτρέπουν να παραιτηθεί.

Δυσαρέσκεια

Στο τετ α τετ που προηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα, αυτό που ως επίσημη κατάληξη είχε ένα «γλυκερό» non paper που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν τρέχει τίποτε και όλα καλά, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε έντονα δυσαρεστημένος από το πλήθος των επιθέσεων που έχει δεχθεί. Φέρεται, μάλιστα, να «φωτογράφισε» στελέχη ως υπευθύνους της διαπόμπευσής του, να μίλησε για συγκεκριμένα ΜΜΕ που στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον έχουν βάλει στο στόχαστρο και να διαμαρτυρήθηκε έντονα στον πρόεδρο του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επιχείρησε να καθησυχάσει το γραμματέα, να του είπε ότι δεν υπάρχει κανένα οργανωμένο σχέδιο εναντίον του και ότι δεν είναι δυνατόν να μπορεί να ελέγχει ή ακόμα και να γνωρίζει τι γράφει ο κάθε αρθρογράφος και το κάθε site.

Πρόταση

Σύμφωνα με τα όσα άφησε η Κουμουνδούρου να διαρρεύσουν, ο κ. Σκουρλέτης φέρεται να πρότεινε στον κ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας να συζητηθεί το θέμα και όποιος θέλει να βάλει ζήτημα αλλαγής γραμματέα, ώστε η Κεντρική Επιτροπή να λύσει το ζήτημα, με εκλογή νέου γραμματέα. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να του απάντησε ότι δεν έχει σκοπό να τον αντικαταστήσει, ενώ προσπαθώντας να «ηρεμήσει τα πνεύματα» φέρεται να μην έβαλε σε αυτή τη συζήτηση το ζήτημα εκλογής ηγεσίας από τη βάση και να συμφωνεί το συνέδριο να γίνει όχι την άνοιξη του 2020, αλλά το πολύ μέχρι τον Ιανουάριο. Φέρεται δε να ενημέρωσε τον κ. Σκουρλέτη ότι θα είναι ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου (σ.σ.: εδώ δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς διότι αν δεν έβαζε το γραμματέα επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου θα ήταν σαν να του λέει «παραιτήσου»), κίνηση που αν επαληθευτεί κρατά τον κ. Σκουρλέτη στη θέση του τουλάχιστον ως το συνέδριο.

Πηγές της Κουμουνδούρου εξηγούν ότι ο κ. Τσίπρας κινήθηκε ήπια και έτσι θα συνεχίσει, για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι δεν θέλει να κυριαρχήσουν η εσωστρέφεια και οι εσωκομματικοί καυγάδες στην περίοδο πριν από το συνέδριο, ώστε να περάσει σε «ήρεμα νερά» τις αλλαγές που έχει προγραμματίσει, συμπεριλαμβανομένης και της εκλογής ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, αλλά και της εγγραφής χιλιάδων νέων μελών, με σκοπό να φτάσουν τουλάχιστον τις 250.000.

Δεύτερον, διότι ο κ. Τσίπρας φοβάται ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ παράσχει εσωκομματικά θέματα το επόμενο διάστημα, τότε η ήδη μεγάλη απόσταση με την κυβέρνηση, που υλοποιεί με ταχείς ρυθμούς το σχέδιό της, θα μεγαλώσει.