Το «πράσινο» φως προκειμένου να ξεμπλοκάρει η επένδυση του Ελληνικού έδωσε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), ανοίγοντας τον δρόμο για την επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεμπλοκάρει η επένδυση.

Τα μέλη του ΚΑΣ ενέκριναν ομόφωνα την Τετάρτη την «αίτηση θεραπείας Υπουργικής Απόφασης», που αφορά την επένδυση στο Ελληνικό και είχαν καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ και η Ελληνικό ΑΕ.

Συναίνεσαν δηλαδή να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση που προκαλούσε τριβές με την ανάδοχο εταιρεία στο Ελληνικό.

Βασικός στόχος της αίτησης, που αφορούσε τα άρθρα 5 και 16, ήταν να αποσαφηνιστούν οι χώροι στους οποίους έχει αρμοδιότητα το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση που, μετά από πολύωρη συνεδρίαση υπό τη νέα σύνθεσή του, ενέκρινε το ΚΑΣ και αφορούσε τον όρο 16, προβλέπεται να κατατίθενται προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού μόνο οι μελέτες που αφορούν τους κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους εντός του Μητροπολιτικού Πόλου, τη ζώνη 20 μέτρων περιξ αυτών, καθώς και των όψεων της πρώτης γραμμής των κτιρίων που εφάπτονται στη ζώνη.

Επιπλέον καταρτίστηκε και ένας νέος 17ος όρος που προβλέπει ότι για τυχόν αρχαιότητες που αποκαλυφθούν θα εφαρμοστούν οι κείμενες διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου.

Σε σχέση με τον όρο 5 που αφορούσε αδόμητο χώρο πέριξ του ταφικού μνημείου, προσδιορίστηκε στα 20 μέτρα με τον όρο να υπάρχει διασύνδεση με το χώρο πρασίνου και να ληφθεί υπόψιν στον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ο συσχετισμός με τον αρχαίο οδικό άξονα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταφικό μνημείο είχε αποκαλυφθεί κατά τη δημιουργία του αεροδρομίου τη δεκαετία του ’60, εκεί που στη συνέχεια οριοθετήθηκε διάδρομος προσγείωσης, και είχε μεταφερθεί σε άλλο σημείο. Τα μέλη του Συμβουλίου, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του athina984.gr, υπερτόνισαν τη σημασία του γεγονότος ότι το ταφικό μνημείο θα επιστρέψει στο σημείο που αποκαλύφθηκε.

Το θέμα του Ελληνικού θα απασχολήσει και την Πέμπτη, συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.